Geen categorie

Waarom educatief speelgoed zo belangrijk is

Een van de belangrijkste ontwikkelingen die een kind moet doormaken is het ontdekken en verkennen van alles. De verkenning geeft meer kennis en de fantasie van het kind groeit. Speelgoed kan een grote impact hebben op de slimme groei van een kind. Sommige speeltjes zorgen zelfs voor fysieke activiteit bij het kind. Het is belangrijk om je kind op jonge leeftijd alle te laten verkennen en om je kind op een speelse wijze deze ontwikkeling te laten doormaken is het verstandig om educatief speelgoed te kopen. 

Wat verstaan we onder educatief speelgoed?

Als kind is alles nieuw en weet je nog niet veel over alles. Het meeste educatieve speelgoed zorgt voor meer kennis bij de kinderen en beantwoord een aantal vragen van de geest van de kinderen. Dit speelgoed geeft hen een concreet idee van tijd, cijfers, letters en vormen. Zo zijn er spellen die het vocabulaire verbeteren of puzzels waarmee ze de magie van wiskunde ontdekken. De motorische, sociaal-emotionele en taalvaardige vaardigheden worden tot 12 jaar enorm bevorderd. De keuze van het soort speelgoed heeft een enorme impact op de ontwikkeling van deze vaardigheden. 

Effect op de ontwikkelingen 

Kinderen die vaak met educatief speelgoed spelen hebben in de toekomst vele voordelen vergeleken met kinderen die met elektrisch speelgoed hebben gespeeld. Dit speelgoed maakt vaak geluidjes en beweegt. Hierdoor wordt de creativiteit al ingevuld en hoeft het kind geen fantasie te gebruiken om hem te laten praten. 

Kinderen die spelen met houten blokken en poppetjes zullen veel meer fantasie gebruiken. Het speelgoed van Grimms is hier een goed voorbeeld van. Grimms speelgoed is minimalistisch en hierdoor is er veel meer ruimte voor de fantasie van het kind. Zo heb je bijvoorbeeld Grimms regenboog. Met dit speelgoed ontdek je iedere keer nieuwe vormen en creaties. De regenboog is multifunctioneel en kinderen kunnen het overal gebruiken. 

Waardering

Educatief speelgoed zal op de lange termijn meer waardering hebben dan elektrisch speelgoed. Aan het begin zal er een piek zijn en zijn de kinderen heel blij met het elektrische speelgoed, maar na een tijdje zullen ze er mee stoppen. Dit komt omdat de creativiteit en fantasie beperkt zijn. De mogelijkheden bij educatief speelgoed zijn eindeloos.