Wonen

Waarom je een steiger moet gebruiken voor klussen in en rondom je huis

Bij klussen in en rondom het huis wordt er al snel naar die oude ladder/trap gegrepen die nog ergens in de schuur ligt. Echter is er een betere optie. Veel mensen denken dat steigers enkel door bouwbedrijven worden gebruikt, maar niets is minder waar. Ook als particulier is het namelijk verstandig om een steiger te gebruiken bij huis klussen. Waarom precies, vertellen we in dit artikel!

Efficiëntie

Het eerste voordeel van een steiger is efficiëntie. Door een steiger heb je op hoogte namelijk veel ruimte. Ten eerste kun je deze ruimte gebruiken om te bewegen. Als je bijvoorbeeld een muur aan het schilderen bent, moet je steeds een meter opschuiven. Wanneer je op een trap staat, zul je dus steeds naar beneden moeten om de trap te verplaatsen en weer terug naar boven moeten. Omdat een steiger een groot deel van de muur dekt, kun je lekker doorwerken! Je zult de steiger in het ergste geval een aantal keer moeten verplaatsen. Echter bestaan er zogeheten ‘rolsteigers’. Deze hebben wieltjes onderaan, waardoor ze gemakkelijk weg te rollen zijn! Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de euro easy click rolsteiger.

Het tweede voordeel van alle ruimte die een steiger te bieden heeft is dat je gereedschap en materiaal (bijvoorbeeld kwasten en verf) op de steiger kunt zetten. Wederom zou je bij het gebruik van een trap steeds om en neer moeten klimmen, terwijl je op een steiger lekker door kunt werken! Dit bespaard niet alleen tijd, maar ook energie.

Moet je binnenshuis een muur schilderen? Ook dan kan een steiger van pas komen! Er bestaan namelijk ‘kamersteigers’ die speciaal gemaakt zijn voor binnen! Deze zijn een stuk kleiner dan normale steigers, dus passen in de meeste huizen.

Veiligheid

Een ander niet geheel onbelangrijk voordeel van een steiger is veiligheid. Van een ladder kun je namelijk eenvoudig vallen. Een ladder staat immers schuin en onstabiel. Een harde windstoot of even je evenwicht kwijt raken tijdens het schilderen, en het wordt al link. Bij een steiger heb je dit probleem niet. Hierbij sta je namelijk op een rechte ondergrond. Ook zijn steigers een stuk steviger en staan ze veel stabieler. Er zijn namelijk verschillende manieren om een steiger extra vast te zetten. Ook beschikt een steiger over diverse veiligheidsbalken.