Geen categorie

Waarop letten bij barkrukken kopen voor aan je kookeiland

Veel mensen hebben tegenwoordig een kookeiland. Vaak zijn deze groot genoeg om ook aan te kunnen eten en bovendien is het wel zo gezellig dat iemand je gezelschap kan houden wanneer je staat te koken. Stoelen zijn te laag voor een kookeiland, dus dan denk je al snel aan barkrukken. Maar barkrukken zijn doorgaans gemaakt om comfortabel aan een bar te kunnen zitten. Er daar zit het probleem. Een bar is namelijk hoger dan een kookeiland. Dus de meeste barkrukken zijn te hoog om comfortabel aan een kookeiland te zitten. Waar moet je op letten als je barkrukken gaat kopen voor bij je kookeiland?

barkrukken

De zithoogte bepalen voor barkrukken bij een kookeiland

Een kookeiland meestal dezelfde hoogte als een aanrecht. Doorgaans heeft een aanrecht een stahoogte van 92 cm. Als je dat vergelijkt met de hoogte van het tafelblad van een bartafel dan zie je dat dit al gauw meer dan 10 centimeter hoger is dan een kookeiland. De meeste barkrukken hebben daarom een hoogte tussen de 74 cm en 78 centimeter, wat te hoog is voor een kookeiland. Idealiter is het zitvlak van de barkruk 28 centimeter lager dan de bovenkant van het kookeiland. Of als het aanrechtblad dikker is dan een gemiddeld tafelblad van een bark reken je 18 centimeter ruimte tussen het zitvlak en de onderkant van het aanrechtblad. Kies daarom voor barkrukken met een hoogte van 63 tot 70 centimeter om comfortabel te kunnen zitten. Je kunt natuurlijk ook voor barkrukken kiezen die in hoogte verstelbaar zijn door middel van een gasveer. Dan is het natuurlijk wel van belang dat de laagste stand minimaal 63 centimeter is.

Hoe vind je de juiste barkrukken voor bij je kookeiland?

Het zoeken naar barkrukken die geschikt zijn om te gebruiken bij een kookeiland zijn soms wat moeilijker te vinden. Als je online zoekt zie je vaak alleen een categorie ‘barkrukken’. Het kan het geval zijn dat de zithoogte niet geheel duidelijk is, en je kunt ook niet aflezen van de foto wat de hoogte daadwerkelijk is. Sommige leveranciers hebben daarentegen wel een aparte categorie met barkrukken voor een kookeiland. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger. Een tip bij het zoeken naar geschikte barkrukken is dat verstelbare barkrukken vaak onder de categorie gewone barkrukken staat. Vergeet dus niet ook daar te kijken. Je kunt trouwens ook onder ‘counter chairs’ zoeken. Een counter of een balie heeft meestal dezelfde hoogte als een aanrechtblad, zodat de stoelen ook bruikbaar zijn voor bij een kookeiland. Bovendien komen counter chairs vaak in leuke designs, waardoor je kookeiland een sfeervolle uitstraling krijgt.