Duurzaam

Wat is echt nodig bij onderhoud aan je huis

Het is fantastisch om een eigen huis te bezitten, maar aan een eigen huis heb je altijd onderhoud. We letten bij de aankoop vooral op de verkoopprijs en het onderhoud wordt vaak over het hoofd gezien. Maar op lange termijn kun je beter goed onderhoud aan je huis doen. Heb jij inzichtelijk wat de belangrijkste punten zijn waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt of bezit? Wij geven je wat tips

Leg maandelijks een bedrag aan de kant voor het onderhoud  van je huis

Als je maandelijks een bedrag op je bankrekening apart zet, heb je altijd een spaarpotje voor je onderhoud of onverwachtse kosten. Hoeveel je opzij moet zetten hangt natuurlijk van je woning af, bij nieuwbouw zal dit een stuk minder zijn dan bij een opknappertje. Reken gemiddeld op zo’n 300 euro per maand. Hieronder vallen achterstallig onderhoud wat je kunt hebben bij de aankoop van een nieuw huis maar ook groot onderhouden, zoals het vervangen van kozijnen. Je kunt ook achter de kosten komen door middel van een bouwtechnische keuring.

Schilderwerk en dak en muren

Basiszaken die jaarlijks nagekeken moeten worden is bijvoorbeeld schilderwerk. Goede verf is erg belangrijk voor een goed onderhoud, dus investeer in kwaliteit. Wanneer weet je dat er een nieuw laagje verf nodig is? Als je verkleuringen, blaasjes of scheuren in het kozijn, houtwerk of de muren ziet. Check ook regelmatig goed je muren en het dak. Liggen alle dakpannen nog goed? Controleer bij de muren of de ventilatie roosters niet zijn verstopt.

Controleer de dakgoot regelmatig

De dakgoot beschermt het huis tegen overtollig regenwater. Controleer daarom ook regelmatig of deze niet verstopt is. Maak de goot één keer per jaar schoon, het liefst voor de winter.

Ramen en de kitaansluiting

Controleer om de zoveel jaar de ramen met kitaansluiting. Deze kunnen door openen en weersinvloeden scheurtjes krijgen en hierdoor kan het hout gaan rotten.

Veel onderhoudswerk kun je zelf doen en dit bespaard natuurlijk weer geld. Houdt er wel rekening mee dat bij schade de woonverzekering moeilijk kan doen als er slecht onderhoudswerk is verricht. Bezint eer ge begint!