Interieur Keuken Slaapkamer

Wat te doen tegen een te hoge luchtvochtigheid?

Bijna 25% van de Nederlandse woningen heeft last van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, zoals bronchitis, astma of een verhoogd risico op allergie voor huisstofmijt.

Vochtigheid kan leiden tot problemen in zowel oude als nieuwe woningen.

Dit komt omdat verschillende soorten allergieën, zoals schimmels en huisstofmijten, beter kunnen gedijen in een vochtige omgeving. Hoe meer allergenen aanwezig zijn, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een allergie. Aan de andere kant veroorzaakt te veel vocht in huis schimmelgroei, de aanwezigheid van vochtminnende dieren zoals pissebedden en zilvervisjes, muffe geuren en aantasting van materialen.

Oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in huis

Een vochtprobleem wordt veroorzaakt door opstijgend vocht, condensatie en/of lekkages. Meestal komt opstijgend vocht het huis binnen via funderingen, kruipruimtes en (spouw)wanden. Het vocht stijgt op via muren en spouwmuren. Condensatie van vocht treedt vooral op bij koude materialen in huis. Voorbeelden hiervan zijn ramen, kozijnen, muren, etc. Door het hoge vochtgehalte in huis condenseert het vocht op deze koude materialen. Tijdens de condensatie gaat het vocht van de dampvorm over naar de vloeibare vorm. Met andere woorden, onzichtbare waterdamp vormt vocht dat zich afzet tegen ramen, muren, enz. Het gedrag van mensen draagt ook bij aan het al dan niet aanwezig zijn van een vochtprobleem in huis. Allerlei vochtproducerende activiteiten vinden plaats in een huis (douchen, drogen van de was, koken). Een gezin van vier personen produceert gemiddeld twaalf liter water per dag. In combinatie met slechte ventilatie kan dit ook een vochtprobleem veroorzaken.

Het beheersen van de luchtvochtigheid is een must.

U kunt een aantal maatregelen nemen om de hoge luchtvochtigheid in uw huis te beperken. Ventileer elke kamer in uw huis elke dag gedurende ongeveer een half uur. Zorg er bij het douchen voor dat u de kamer goed ventileert. Als u kookt, zorg er dan voor dat u de kamer goed ventileert. Als uw huis mechanische ventilatie heeft, gebruik deze dan ook! Zet hem niet uit, zelfs niet in de winter, omdat u denkt dat het u energie zal besparen. Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht.