Wonen

Wat voor verschillende soorten haarden zijn er, en welke past bij jou?

Wil jij graag een mooie haard in je huis? We geven je geen ongelijk! Een haard brengt niet alleen warmte, maar ook sfeer en gezelligheid naar je woonkamer of welke andere ruimte je hem ook in wilt zetten. Maar wat voor soort haarden zijn er allemaal, en welke past het beste bij jou? In dit artikel vertellen we je daar alles over. Wist je bijvoorbeeld dat er naast de traditionele houtkachels ook pelletkachels bestaan, of dat je kunt kiezen voor een elektrische haar? We lichten deze drie mogelijkheden voor je uit, zodat jij straks weloverwogen een keuze kunt maken. Lees dus snel verder en ontdek jouw ideale haard!

 

De pelletkachel

Een pelletkachel is een goede optie wanneer je gebruiksgemak wilt combineren met een hoog rendement. Dat komt door de bijzondere manier waarop je zo’n kachel stookt. Hij brandt op houtpellets in plaats van op blokken, die je in een reservoir in de kachel doet. De pellets worden vervolgens automatisch naar de brandkamer vervoerd wanneer je de kachel aanzet via het bedieningspaneel. Op die manier kun je de temperatuur en ventilatorsnelheid eenvoudig aanpassen. Wil je de kachel uitzetten? Dan kan dat in een druk op de knop. Ook is de uitstoot van deze kachels minimaal, omdat de pelletkachel zijn brandstof en zuurstof continu zelf regelt. 

 

Houtkachels

Natuurlijk is er ook veel te zeggen voor de traditionele houthaard. Ook hierin is het mogelijk om duurzaam te stoken. Hoe duurzaam en schoon je stookt, is namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van je stookgedrag. Stook je op een schone manier, bijvoorbeeld door de Zwitserse methode te gebruiken, dan zorg je dat de uitstoot en fijnstof minimaal is. Er zijn verschillende mooie houtkachels en haarden, bijvoorbeeld de charmante open haard, stijlvolle gesloten haarden en inbouwhaarden.

 

Elektrische haarden

Ook een elektrische haard behoort tot de mogelijkheden. Bij zo’n haard ontstaan er geen echte vlammen, maar het vlammenspel dat je in de haard ziet is wel zeer realistisch. Daarom is een elektrische haard een echte uitkomst wanneer je er een kleinere kamer mee wilt verwarmen, of wanneer je vooral valt voor de sfeer van een haard. Als hoofdverwarming is de elektrische haard niet aan te raden, maar als bijverwarming kan hij zeker een goede rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmen van een zolderkamer in de winter. Omdat de haard alleen een stopcontact nodig heeft en geen schoorsteen gebruikt, kun je hem overal waar je wilt plaatsen.