Keuken Wonen

Wat weet jij over onthardingszout?

Zacht kraanwater in huis is een luxe. Met behulp van een waterontharder kun je hard water in zacht water veranderen. Een waterontharder haalt automatisch de kalk uit het water, waardoor het water zacht wordt. Om dit proces te bewerkstelligen heeft je waterontharder onthardingszout nodig. In dit artikel willen we je graag informeren over de werking van onthardingszout en over de verschillende soorten die er in omloop zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken.

 

Hoe werkt onthardingszout?

Hard leidingwater bevat veel opgeloste kalk ionen (geladen kalkdeeltjes). Kalk in het water kan jouw huishoudelijke apparaten beschadigen en laat vaak nare kalkvlekken in je sanitair achter. Bovendien maakt het je huid en je haar droog en dof. Een waterontharder bestaat onder meer uit een filter met een ionenwisselaar. Het leidingwater dat daar doorheen stroomt verliest zijn kalk ionen. Deze kalk ionen worden vervangen door andere ionen, namelijk die van het onthardingszout. Het verkregen zachte water, waarin zich nu de onschadelijke ionen van het onthardingszout bevinden, kun je in je huis gebruiken. De kalk is immers achtergebleven in het filter en wordt daaruit verwijderd wanneer het filter wordt gereinigd.

 

Verschillende soorten onthardingszout

Online vind je verschillende soorten onthardingszout. Elk daarvan wordt op een unieke manier gewonnen. Ook de toepassing verschilt per soort. Aan de hand van de volgende informatie kun je vaststellen welke soort zout het meest geschikt is voor jouw waterontharder.

 

  • Regeneratiezout wordt bereid in de fabriek door middel van een zorgvuldige distillatie van pekel. Het is de puurste vorm van onthardingszout en lost bijna volledig op in water. Daardoor vervuilen de filters van je waterontharder minder snel. Dit onthardingszout levert heel zacht water op. Het nadeel is dat regeneratiezout vaak wat duurder is dan de andere alternatieven.
  • Rots vormig onthardingszout bestaat gedeeltelijk uit elementen die niet in water oplosbaar zijn. Het is minder zuiver – en minder duur – dan regeneratiezout. Dit zout wordt gewonnen in zoutmijnen door het uit te boren en uit te hakken.
  • Zonnezout wordt gewonnen door pekel (een mengsel van water en zout) in de zon te drogen, waardoor het water uit de massa verdampt en er zout overblijft. Het is het minst pure onthardingszout, maar wel zo betaalbaar. Als je waterhardheid niet al te hoog is, zou je dit type zout in je waterontharder kunnen gebruiken.

 

Tabletten, blokken of korrels?

Onthardingszout is in verschillende vormen te koop. Zoutkorrels bestaan meestal uit de zoutkristallen zoals die gewonnen worden. Deze korrels lossen – dankzij hun kleine formaat – het snelst op in water. Een goed alternatief zijn zouttabletten, die makkelijker te hanteren en in de ontharder aan te brengen zijn (voor losse kristallen heb je immers een schepje nodig). Tot slot zijn er zoutblokken verkrijgbaar die meestal gebruikt worden voor grotere ontharders, waarvan voornamelijk bedrijven gebruikmaken. Een voordeel van zoutblokken is dat ze makkelijk te stapelen en dus te bewaren zijn.

 

Let op het keurmerk!

In feite kun je de meeste soorten onthardingszout voor iedere waterontharder gebruiken. Het enige waar je op moet letten is dat het zout het keurmerk EN973A heeft. Dit Europese kwaliteitskeurmerk geeft aan dat het zout gebruik veilig is, een bepaalde kwaliteit bezit en vrij is van schadelijke toevoegingen. Als je zout koopt dat niet over dit keurmerk beschikt, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan: van vuile waterfilters en water dat niet goed onthard is tot schade aan je waterontharder.