Tuin

Welke kleur schaduwdoek is het beste?

Mijn eerste reactie op deze zoektocht was om mezelf af te vragen of ik koeler of heter ben in een zwart T-shirt versus een wit T-shirt …

Een zwart T-shirt is natuurlijk heter. Toen begon het denken. Als je een donkergekleurd shirt draagt, word je warmer omdat de kleur meer UV-stralen absorbeert.

Wit reflecteert dus warmte, zwart neemt het op. Donkere stoffen kunnen UV-stralen beter tegenhouden dan lichtere. Dus donkerblauw, groen of zwart zou beter zijn dan geel of wit.

Omdat het schaduwdoek niet in direct contact staat met uw lichaam, zal de zwarte stof meer van de UV-straling van de zon blokkeren / absorberen dan een lichtere kleur. Een schaduwzeilstof is dun genoeg om enige straling door te laten. De belangrijkste vraag is dus welke kleur deze straling beter kan blokkeren. De zwarte stof zal zeker warmer aanvoelen, maar aangezien je minimaal een meter onder het zeil bent, reflecteert het niet de warmte op je lichaam.

Hoe zit het met reflectie van de straling?

Donkere kleuren blokkeren over het algemeen meer licht, waardoor meer schaduw en een donkerdere omgeving onder het zeil ontstaat. Een donkere omgeving reflecteert minder straling dan een lichtere.

Als u in de schaduw bent, maar dichtbij een reflecterend oppervlak, zoals een zwembad, een glanzend witte muur of een witte buitentafel, wordt u mogelijk nog steeds blootgesteld aan UV-straling die tegen deze oppervlakken weerkaatst. Alles wat een verblinding in de zon veroorzaakt (bijv. Sneeuw, water, witte oppervlakken) kan uw UV-blootstelling verhogen door straling vanuit elke richting te weerkaatsen en verstrooien – ook onder het schaduwzeil.

Om dit alles bij elkaar te brengen, zal het beste schaduwdoek op maat een donker gekleurde strak geweven stof hebben.

In dat opzicht komt de kleurkeuze van schaduwdoeken vaak neer op de look die u wilt. Vaak streven klanten ernaar om kleuren in de omgeving te matchen rond hun schaduwdoek. Soms betekent dat de kleur van constructies rond het zeil, zoals deze blauwe en groene speeltuin, of de zeilen over de ramen van het winkelcentrum beneden. Andere gelegenheden vragen om aanpassing aan de natuurlijke omgeving, zoals de kaki, schaduwrijke doeken in de Taliesin West-bibliotheek met woestijnthema, of de boskleurige doeken in de Audubon Zoo.