Wonen

Welke klussen in en om het huis pak jij dit najaar aan?

De zomer is voorbij en binnenkort breekt de herfst aan. Ieder jaargetijde heeft zo z’n eigen charme en het leuke aan dit najaar is dat we op veel mooie nazomerdagen worden getrakteerd. Dit geeft veel mensen een enorme dosis energie die zij graag gebruiken om in en om het huis allerlei klussen aan te pakken. Schilderklussen in de breedste zin van het woord en het winterklaar maken van de tuin, zijn daarbij favoriet. Ook een traprenovatie wordt steeds vaker opgenoemd wanneer je woningbezitters vraagt naar een project dat hoog op hun verlanglijstje staat. Heb jij ook zo’n zin om je mouwen eens flink op te stropen om daarna voldaan te kunnen genieten van een prachtig resultaat? Lees dan nog even verder en steek alvast een paar handige tips in je zak. 

 

Je tuin beschermd tegen de winter 

Om aankomend voorjaar van een mooie tuin met welig tierend groen te kunnen genieten, doe je er goed aan om je tuin winterklaar te maken. ​​Het is gebleken dat je dit het beste in oktober kunt doen, want dan is het weer meestal nog prima en is de aarde nog niet bevroren. Wat bij het winterklaar maken van de tuin niet mag ontbreken, is het snoeien van de uitgebloeide planten, het harken van het gazon en het maaien van het gras. Staan er hagen bij jou in de tuin? Knip die dan nog een laatste keer strak voordat koning winter de scepter een aantal maanden zwaait. Zorg tenslotte voor bescherming tegen de vorst bij vorstgevoelige planten. Wil je tijdens de koudere maanden van het jaar even goed van je tuin genieten? Dat kan door de buitenomgeving te verrijken met bijvoorbeeld een veranda of terrasoverkapping die je uitrust met een terraskachel of een tuinhaard. Op zo’n plek is het goed toeven en is winters genieten gegarandeerd. 

 

Je trap in een nieuw jasje 

Het opknappen van de trap is niet bepaald sinecure en daarom wagen de meeste mensen zich daar niet zo snel aan. Toch wint traprenovatie steeds meer aan terrein als het op klussen in huis aankomt. Dat is voornamelijk te danken aan de specialistische bedrijven die je daarvoor in de arm kunt nemen. De vakmensen van zo’n bedrijf beschikken over alle kennis, kunde en gereedschappen waarmee ze ieder model trap omtoveren tot een absolute eyecatcher. Dat kan vaak al binnen één dag en is onder andere mogelijk door gebruik te maken van overzettreden. Die zijn beschikbaar in allerlei materiaalsoorten zoals: hout, HPL, laminaat en PVC en worden over de oude treden heen geplaatst. Je kunt zowel een dichte trap als een open trap bekleden en voor de ultieme finishing touch vergeet je ook niet om het eindresultaat een stijlvolle finishing touch te geven met trapleuningen en verlichting onder de treden of in de muur. 

 

Je schilderwerk op orde 

De herfst is ook de periode bij uitstek om je muren, deuren, plinten en kozijnen van een nieuwe laag verf te voorzien. Zo zijn die weer optimaal beschermd tegen stoten en luchtvochtigheid. Met aansprekende kleuren zorg je natuurlijk ook voor een en al sfeer in huis. Kleuren als wit, crème en beige, doen het altijd goed. Wil je een statement maken met modische verfkleuren? Dit seizoen behoren aardetinten, bruintinten en zandkleuren tot de toonaangevende woontrends.