Tuin Wonen

Welke parasol moet je kiezen?

Een parasol laat je meer genieten van je tuin wanneer het buiten te warm is. Want het creëert een heerlijk schaduwplekje. Maar er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Welke parasol moet je dan kiezen? Dat kom je te weten in deze blog!

Zweefparasol, muurparasol of stokparasol? 

Er bestaan zowel zweefparasols als muurparasols en stokparasols. Elk soort parasol heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar welke is voor jou de beste keuze? Dat bepaal je door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. We overlopen ze hieronder!

Muurparasol: ideaal als je weinig ruimte hebt

Een muurparasol is, zoals de naam al verklapt, een parasol die je aan de muur bevestigt. Het is een uitstekende keuze als je weinig ruimte hebt op je terras of balkon. Dit soort parasol heeft nog enkele andere interessante voordelen. Zo is er geen voet meer nodig. Dat betekent dus ook dat je er geen last meer van hebt. Daarnaast kan je parasol nooit meer omwaaien. Het grote nadeel is dat je hem niet kan verplaatsen!

Zweefparasol: veel mogelijkheden om schaduw te creëren 

Een zweefparasol is de modernste soort parasol. Het zweeft als het ware boven je terras. De poot kan naast je tuinset geplaatst worden, waardoor je er minder last van hebt. Het grote voordeel van een zweefparasol is dat het 360 graden om zijn as kan draaien. Er zijn tevens veel kantelmogelijkheden. Eigenlijk kan je een zweefparasol dus zien als een luxe parasol. Het nadeel? Je raadt het vast al: de prijs. 

Stokparasol: goedkoopste en gebruiksvriendelijkste optie

Een stokparasol is wat simpeler dan een zweefparasol. Toch is het erg populair, omdat het heel wat voordelen heeft. Zo is het goedkoop, makkelijk te verplaatsen en eenvoudig te bedienen. Ook heb je het meeste opties als je kiest voor een stokparasol. Ze bestaan namelijk in heel veel kleuren, vormen, materialen en maten. De kans is dan ook groot dat je er eentje vindt dat perfect bij je tuin past!

Verschillende vormen, maten en kleuren

De kleur, maat en vorm van de parasol kies je voornamelijk aan de hand van je smaak en wat er bij je tuin past. Maar het is wel belangrijk om te weten dat het schaduw oppervlakte verschilt. Een ronde parasol met een diameter van 2 meter heeft bijvoorbeeld een heel ander schaduwpatroon dan een vierkante parasol van 3×3 meter. Houd daar rekening mee bij het maken van je keuze! 

Voor elke tuin is er de geschikte parasol 

Het maakt niet uit of je tuin groot of klein is, want er is altijd de ideale parasol. Als je weinig ruimte vrij hebt is een muurparasol bijvoorbeeld de beste optie. Heb je plaats voldoende? Dan is een zweefparasol of stokparasol beter. 

Stokparasols zijn goedkoper en gebruiksvriendelijker, maar met zweefparasols kan je veel makkelijker zorgen voor schaduw op het juiste plekje. Beide soorten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en formaten. Je vindt dus zeker een parasol die perfect in je tuin past!