Duurzaam

Zaken die je in huis níet zelf hoeft te doen

Tegenwoordig kunnen we veel zaken in huis zelf oplossen aan de hand van Youtube filmpjes en andere handige tools. Sterker nog, het lijkt op social media wel alsof iedereen een fervent klusser is en hele bouwvallen omtovert tot droompaleizen. Dat hier af en toe toch echt een aannemer bij komt kijken, dat vertellen de meesten er niet bij. Natuurlijk kunnen we zelf een lampje vervangen en schilderij ophangen, maar er zijn ook zaken waar jij met een legitiem gevoel van mag zeggen; niet mijn taak. Welke zaken dat zijn? Lees snel verder.

Laat het stromen

Warm water, zeker in de winter kunnen we hier echt niet zonder. Een warme douche of bad is gewoon de enige manier om je dag écht fris te starten of te eindigen. Een boiler installeren inclusief het hele systeem erachter is dan ook een klusje voor de specialist. Hier kun je dus ook gewoon een expert voor bellen. Dit zijn zaken waarbij je liever hebt dat het goed geregeld is, dan dat het steeds stuk gaat. Better safe than sorry. 

Geef gas

Steeds meer huizen gaan van het gas af, maar zeker oude huizen en wijken hebben nog altijd wel een gastoevoer. Hiermee gaat niet snel iets mis, maar áls er iets fout gaat dan zijn de gevolgen niet te overzien. Je raadt het dus al, echt een klus voor de expert. Dus zet de koffie maar klaar en nodig de elektricien uit. 

Groen doen ?

Ook wanneer je wel besluit van het gas af te gaan en van duurzame bronnen gebruik te maken, is het aan te raden een expert raad te plegen. Het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen is namelijk vaak veel complexer dan men denkt. Hier écht je voordeel uit halen qua besparing op je rekening kan dan ook alleen wanneer het hele systeem integraal klopt. Doe er dus je voordeel mee, en laat een professional meekijken. 

Isoleer meer

Nog iets waar je echt een prof voor moet inhuren is het beter isoleren van je huis. Wanneer je hiertoe overgaat is het goed deskundig advies in te winnen. Mensen die hier veel ervaring mee hebben zien direct waar de winst te behalen valt. De kosten hiervoor? Die verdien je snel terug met een lagere rekening.

Kortom, zelf klussen oppakken en uitvoeren is natuurlijk een goede zaak en te prijzen. Maar je hoeft niet ten koste van alles, dit zelf uit te voeren. Er zijn een aantal zaken waar je met opgeheven hoofd een professional voor kunt bellen. Wellicht beter nog, want dan weet je zeker dat het goed wordt uitgevoerd.