Duurzaam

Zo geef je jouw airco een goede schoonmaakbeurt

Om je airco sterk en gezond te houden is het belangrijk om deze minimaal twee keer per jaar goed te reinigen. Op deze manier voorkom je ook dat er nare geurtjes uit je airco komen, maar ook ga je inefficiënt en onvoldoende koel gebruik tegen. Met het volgende stappenplan geef jij je airco een grondige schoonmaakbeurt!

 

Dit heb je nodig

Om de airco van binnen en buiten goed schoon te maken moet je een paar dingen bij de hand hebben. Pak je ontvettend schoonmaakmiddel er maar vast bij, net zoals een desinfectiemiddel, stofzuiger en een borstel. Deze dingen heb je nodig om je airco van al het stof en viezigheid te ontdoen.

Stap 1: de luchtfilters stofzuigen

Nu je alles bij de hand hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Over het algemeen zijn airco’s aardig onderhoudsarm. Wel is het handig om regelmatig een keer de luchtfilters van de airco te reinigen. Van al dat stof wat er op zit kan het zijn dat de airco minder goed gaat werken. Om te beginnen stofzuig je de bovenkant van het filter. Zo haal je al een heel groot deel van dat stof weg. Is dit niet genoeg en is het filter nog steeds vies. Dan kan je deze afspoelen met lauw water en een zachte zeep. Zorg er wel voor dat het filter droog is wanneer je deze weer terug stopt in de airco.

 

Stap 2: de spoel schoonmaken

In het aparte compartiment van de airco zit de spoel. Deze moet ook regelmatig gereinigd worden aangezien deze in de zomer voor veel vocht zorgt. Naast al dat vocht vangt de spoel ook bacteriën en virussen. Je kan je wel bedenken dat dit best ongezond is en zo op zijn tijd ook voor nare geurtjes zal gaan zorgen. Maak het buitenste deel van de spoel schoon met behulp van een borstel.

 

Stap 3: de afvoerbak legen

In de buitenunit van de airco zit een afvoerbak. Hierin worden vuile druppels water verzameld. Leeg de afvoerbak regelmatig en maak hem daarbij ook schoon. Doe dit wel voorzichtig zodat deze niet beschadigd.

 

Stap 4: de koelmiddeldruk controleren

Controleer je koelmiddeldruk. Zo kan je onregelmatigheden in het drukniveau ontdekken. Dit maakt je alert op lekkages of andere onregelmatigheden. De levensduur van je airco is langer als de druk stabiel is.

 

Stap 5: desinfecteren

De laatste stap, maar zeker niet de minst belangrijke! Desinfecteer je airco eens in de zoveel tijd helemaal. Dit doe je door een desinfectie middel te gebruiken zoals bactericide, deze verwijdert bacteriën en andere schimmels. Vooral het buitendeel van de airco kan door de verschillende weersomstandigheden best vies worden.

 

Airco’s bij Piest

Als je al deze stappen hebt gevolgd is je airco weer helemaal fris en schoon. In principe zijn airco’s dus best onderhoudsvriendelijk. Alleen hebben ze twee keer per jaar dus een beetje meer aandacht nodig. Airco’s kopen Enschede? Bij Piest ben je op het juiste adres, wij helpen je graag verder!