Tuin

Zo leg je een onderhoudsvriendelijke tuin aan

Je wilt een nieuwe tuin aanleggen, maar zit eigenlijk niet te wachten op al het onderhoud dat een tuin met zich mee brengt. Dan kan het een goed idee zijn om je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk aan te leggen. Hoe? Met de tips in dit artikel!

Dicht de voegen tussen stenen

De eerste tip is om de voegen tussen je stenen/tegels dicht te maken met voegmiddel. Hiervoor bestaan speciale soorten voegmiddel. Wanneer je de voegen met zand dicht veegt, zal hier naar verloop van tijd onkruid tussen gaan groeien. Iedere keer onkruid moeten verwijderen kost uiteraard tijd.

Een ‘kielsteekje’

Wanneer het hard regent kan er modder van je beplanting over je tegels heen spoelen. Om dit te voorkomen is een ‘kielsteekje’ een handige truc. Dit is een soort goot die je trekt tussen de stenen en planten. Wanneer het regent, verdwijnt het regenwater en de modder in deze goot in plaats van over je straatwerk te spoelen!

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die plat over de grond groeien. Ze bedekken dus letterlijk de bodem! Het grote voordeel hiervan is dat er geen onkruid op deze plaatsen kan groeien. Onkruid heeft namelijk licht nodig.

Onkruid op tijd weghalen

Heb je ondanks de bovenstaande tips toch last van wat onkruid? Zorg dan dat je dit zo snel mogelijk weghaalt. Wanneer je onkruid namelijk te lang laat staan, kunnen de zaadjes weer voor extra onkruid zorgen! Onkruid altijd meteen eruit trekken zodra je het ziet dus.

Anti-worteldoek

Wanneer je een boom in je tuin plant, zorg dan dat je gebruik maakt van anti-worteldoek. Doe je dit niet, dan kan het voor komen dat je ongelijkheden in je terras krijgt. Wortels trekken namelijk veel vocht uit de grond waardoor je verzakkingen kunt krijgen, en ze kunnen zelfs tegels omhoog duwen! Dit zorgt allemaal weer voor extra werk, werk dat je kunt voorkomen. Anti-worteldoek koop je bij Warentuin.

De plantkeuze

Een laatste tip is om rekening te houden met het soort planten in je tuin. Zo zijn er bijvoorbeeld haagplanten die slechts één keer per jaar geknipt hoeven worden, of zelfs nog minder!