Duurzaam Wonen

Zo merk je vroegtijdig schade aan je dak op!

Je dak is één van de belangrijkste onderdelen van je huis. Het beschermt je tegen alle weersomstandigheden en houdt je veilig en droog. Ze zeggen niet voor niets: ‘Zolang je maar een dak boven je hoofd hebt!’ Daarom is het ontzettend belangrijk om zorgvuldig met je dak om te gaan en goed te letten op tekenen van schade. Zodat je het in zo’n situatie snel kan laten repareren voordat het een groter probleem wordt. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten om vroegtijdig schade aan je dak op te merken.

Ontbrekende stukken dakbedekking

Dit is misschien wel een van de meest voor de hand liggende tekenen dat er iets mis is met je dak. En ook iets wat je waarschijnlijk zelf snel en makkelijk kan opmerken. Als je ontbrekende dakpannen bij een schuin dak ziet of kale stukken in de dakbedekking van een plat dak, dan het tijd om een vakman in te schakelen die dit kan oplossen voordat het grotere gevolgen heeft. 

Beschadigde dakbedekking

Net zoals de ontbrekende stukken in je dakbedekking, kunnen beschadigde dakpannen ook echt een gevaar zijn. Mocht je beschadigingen zien in je dakbedekking is er nog niet direct reden tot paniek, maar het is wel de moeite waard om naar te laten kijken door een vakman. Door heftige weersomstandigheden kan het zomaar zijn dat een deel van je dak beschadigd is. Daarom is het altijd goed om het eens in de zoveel tijd even te controleren. Zie jij dus kapotte dakpannen liggen op je dak? Informeer dan bij een specialist wat je het beste kan doen in die situatie.

Lekkende plekken

Als je lekkage plekken aan de binnenkant van je huis op je plafond opmerkt, bestaat er een goede kans dat je misschien wel schade aan je dak hebt. Uiteraard geldt dit alleen voor de bovenste verdieping, want waterschade kan ook voortkomen uit je badkamer. Het gaat dus echt om het plafond onder je dak. Zelfs als het lek nog maar klein is kun je die het beste zo snel mogelijk laten repareren, want het kan ineens uitbreiden en dan zijn de gevolgen misschien een stuk groter. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Verzakking

Als je merkt dat je dak doorhangt, kan dat een teken zijn van structurele schade. Dat is een ernstig probleem dat meteen aangepakt moet worden. Mocht je twijfelen over of je dak verzakt is, laat er dan zo snel mogelijk iemand naar kijken.

Dat laatste geldt uiteraard in iedere situatie. Dus als je je zorgen maakt over de toestand van je dak, aarzel dan niet om een dakdekkersbedrijf in te schakelen voor een eventuele inspectie. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen als het gaat om zo’n belangrijk onderdeel van je huis!