Tuin

Zo worden mollen bestreden in de tuin

Een tuin kan geteisterd worden door allerlei plagen, waardoor deze er niet langer fraai uitziet. De mol is bijvoorbeeld een veelvoorkomende plaag. Dit diertje veroorzaakt grote zandhopen op het gazon en allerlei tunnels onder de grond. Heb jij hier ook last van, maar weet je niet goed hoe je hier weer vanaf komt? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees hoe je mollen kunt herkennen en hoe je deze beesten het beste kunt verjagen of bestrijden. 

Mollen: hoe zien ze eruit?
Mollen hebben een zwarte vacht en deze voelt erg zacht aan. De onderkant van het lijfje is grijs en de pels heeft een dikke en dichte structuur. Zo wordt de mol namelijk beschermd tegen de kou. De spitse snuit is de belangrijkste zintuig van een mol, want hiermee kijkt en voelt hij. Daarnaast hebben mollen ook grote roze poten met klauwen eraan die onbehaard zijn. Aan elke poot zitten vijf vingers met lange nagels. Een volwassen mol is zo’n twaalf tot zeventien centimeter lang en mannetjes worden doorgaans groter dan vrouwtjes. 

Mollen veroorzaken schade
Mollen graven ondergronds een heel gangenstelsel en hier zoeken ze naar voedsel. De aarde wordt dan in hoopjes omhoog geduwd en zo ontstaan de zogenoemde molshopen boven de grond. Het vervelende aan deze hopen is dat ze het onderliggende gras verstikken. Je zou de hoopjes aarde kunnen verspreiden, maar de plekken zullen dan nog steeds overduidelijk zichtbaar blijven voor een lange tijd. Verder zitten de tunnels vlak onder het oppervlak, dus deze kunnen al snel voor verzakkingen zorgen en dit resulteert dan weer in een oneffen gazon. Deze oneffenheden kunnen verholpen worden door de tunnels met aarde op te vullen. Dit is echter een hele klus, want eigenlijk moet je dan het hele gazon open graven zodat je het complete gangenstelsel in een keer dicht kunt gooien. Daarnaast bestaat de kans dat je het hele gazon moet vernieuwen.

Mollen verjagen
Ondanks allerlei experimenten laten mollen zich niet gauw uit het gazon verjagen. Als een mol eenmaal een fijne plek gevonden heeft om zich te settelen, dan blijft hij daar ook echt zitten.

Mollen kun je op verschillende (dier- en milieuvriendelijke) manieren proberen te verjagen en de ene manier is effectiever dan de andere. Feit blijft wel dat mollen in het algemeen niet goed tegen geluid en stank kunnen, dus je kunt de volgende manieren eens proberen:

  • Mol-verdrijver
  • Fles ingraven
  • Mol-patronen
  • Gesnipperde ui, (geperste) knoflook en mottenballen (hoe geuriger, hoe beter!)
  • Mol-gaas

Mollen bestrijden?
Wil je mollen echt effectief bestrijden? Dan is het goed om te weten dat het doden van mollen de meest effectieve manier is. Je kunt de volgende methoden gebruiken om mollen te bestrijden:

Klem
Een mollen-klem is het effectiefste instrument om definitief van mollen af te komen. Wel moet het plaatsen van zo’n mollen-klem erg zorgvuldig worden gedaan. Er zijn verschillende typen klemmen verkrijgbaar die bedoeld zijn voor ondiepe of juist tunnels. De klem plaats je in de tunnel, zonder dat je de tunnel zelf al te veel beschadigt. Vervolgens bedek je de klem met een grasrol of vuilniszak, zodat er zo min mogelijk licht de tunnel in schijnt.

Kooi
Wil je een diervriendelijk alternatief voor de mollen-klem? Dan is een kooi een beter idee. Je plaatst de kooi in de tunnel en deze dient dan als een soort val voor de mol. Het kooitje zal dichtvallen zodra de mol erin is gelopen. Je kunt de mol vervolgens weer vrijlaten in de natuur, zodat hij een nieuw plekje zal zoeken om zich te vestigen. Dit vrijlaten moet wel zo snel mogelijk gebeuren nadat de mol in de val gelopen is, want anders zal het beestje alsnog een langzame dood sterven. Controleer de kooi dus regelmatig of je niet al beet hebt.